Przejdź do treści

Budynek Centrum Edukacji Ekologicznej znajduje się w pięknej scenerii Beskidów Śląskich w Wiśle.

Instytucja ma za zadanie edukację dorosłych oraz dzieci poprzez zajęcia z zakresu ochrony środowiska. Inwestycja została przygotowana w trosce o środowisko i zrównoważony rozwój gospodarczy.

Zastosowanie technologii absorpcyjnej pozwoliło na przygotowanie instalacji centralnego ogrzewania oraz c.w.u. w pełni wykorzystując potencjał OZE.

Budynek Centrum Edukacji Ekologicznej, nie tylko spełnia standardy budownictwa energooszczędnego, jak i pozwala na uzyskanie znaczących oszczędności ekonomicznych.

Górski klimat
Górski klimat

absorpcyjne pompy ciepła zasilane gazem działają jako samodzielne źródła ciepła

60/50 °C
60/50 °C

wysoki parametr

Instalacja solarna
Instalacja solarna

współpraca z pompami ciepła Robur



Zastosowane rozwiązania

Dla inwestycji dobrano zestaw RTA 00-532 HT S1 CW złożony z 4 absorpcyjnych pomp ciepła zasilanych gazem, o nominalnej mocy urządzeń 153,2 kW.

Medium grzewcze, o parametrach 60/50 °C na instalacji po stronie pierwotnej stanowi glikol propylenowy, zaś po stronie wtórnej woda. Oddziela je wymiennik ciepła, który pozwala na przeniesienie mocy urządzeń. Po stronie wtórnej został zastosowany bufor, w którym następuje rozbiór wody grzewczej na dwie centrale wentylacyjne, ogrzewanie grzejnikowe, ogrzewanie podłogowe oraz wstępny podgrzew c.w.u. o mocy ok. 25 kW.


Zobacz jakie urządzenia
wykorzystaliśmy w tym
projekcie

GAHP-A

Absorpcyjna pompa ciepła typu powietrze/woda zasilana gazem
zobacz specyfikację

Każda z pomp ciepła posiada własną pompę obiegową, co pozwala na pracę urządzeń w kaskadzie, w zależności od chwilowego zapotrzebowania.

Opinia naszego klienta


Chcesz dowiedzieć się jakie rozwiązania możemy zaproponować dla Twojej firmy?


Powiązane case studies


Pozostańmy w kontakcie

Piszemy o najnowszych trendach w energetyce, dofinansowaniach, zmianach w prawie, wskazówkach projektowych.

Wartościowe i merytoryczne treści dotyczące branży grzewczo-chłodniczej opracowane przez zespół inżynierów Gazuno.